Проект „Алманах на просветителите“

Приказката на „Алманах на просветителите“ продължава

Пристигнахме в китното родопско градче Златоград в полите на планината. Сакрално място, обградено в кръст от четири планински върха, носещи наименованията на светци и пазещи градчето и неговите хора. Градът на Дельо Хайдутин , чието име се носи в необятния Космос чрез песента „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска Посрещнаха ни децата от ОУ „Васил Левски“ и директорът на училището г-жа Нина Пашова. Беше организирано незабравимо празнично събитие по случай 11 Май, денят в който почитаме светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Екипът на „Алманах на просветителите“ в лицето на ръководителя на проекта Стефан Стефанов дари портрет на Апостола на свободата – Васил Левски, нарисуван от Селен Петкова.

На 11 Май честваме празник на библиотекарите. Директорът на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ – гр. Велико Търново – доц. д-р Калина Иванова поздрави учениците и изказа благодарност на г-жа Нина Пашова, като дари книги на училището от името на библиотеката. От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са се съхранили, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността. Личности – просветители, пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството-книгите .

Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите, библиотекарите и читателите. Усмивките по лицата и любознателният поглед на малките ученици и читатели в ОУ „Васил Левски“ -гр. Златоград са светлина, която никога няма да изпуснем от поглед.

Честит Празник!

 

Comments are closed.