Твоят час – „Словесно- изпълнителско и театрално майсторство”

  На 02.11.2016г./ 15.30ч. в залата  на ОНЧ „Просвета 1908” стартира  дейността на групата за извънкласни дейности „Словесно –изпълнтелско майсторство и театрално изкуство“, която е част от  Проект BG05M2OP001-2.004-0004  „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза1, финансиран по Оперативна програма „Наука  и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Участниците в групата с ръководител госпожа Ирен Първанова, проведоха първите си часове от годишната си програма „Среща с автограф”, с автора на поредицата „Шарено детство“ – акад. проф. Димитър Димитров, ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.
Форматът на тази среща беше по-различен от общоприетия, което позволи на участниците да разгърнат своите умения. Поетът за тях бе непознат, но обратната връзка читател – автор, много бързо се осъществи. По предварително подготвен от издателите сценарий, опиращ се изцяло върху поместените в двете книжки – „Розата“ и „Ябълка“ текстове и илюстрации, малките четци трябваше да се включат в играта „Четене на верижка“, за да демонстрират своите способности за бързо и гладко четене на непознат текст. Участниците се справиха с голяма лекота. За проявената смелост и надмогнатата сценична треска всеки малчуган получи поощрителна награда.
Авторът беше изключително доволен от бързите и групово дадени верни отговори на прочетените от него гатанки – ключ към предстоящ издателски проект. Въображението си пък децата развихриха посредством играта на асоциации – „Озаглави картината“. Задачата бе да открият смисъла, скрит зад всеки символ в илюстрацията към стиховете, като например какво се крие като история в традицията да поставяме звезда на елхата и защо това празнично дърво се рисува често в триъгълна форма.
В игрите с рими не срещнаха затруднения дори при трудното питане кой светец е живял в Рила планина и е покровител на българския народ. Водещата от страна на издателство „Талант“ разтълкува понятието „талант“, обясни на детската аудитория как всеки човек е неповторим и ценен със своите дарби и как трябва да се обичаме, независимо от различията си.
За прекрасното провеждане на този незабравим за двете страни духовен празник немалко сили отдадоха домакините на събитието – библиотекарите от ОНЧ „Просвета“. Обстановката беше уютна и напълно предразполагаше към взаимност. Общуването между възрастни и деца премина насърчаващо, подкрепящо и вдъхновяващо. Учениците изразиха свободно своите емоции, получиха автограф от автора и си направиха снимки. Те засвидетелстваха почит към по-възрастните и претвориха на дело преподаваните в училище добродетели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *