Патронен Празник-2016г.

Уважаеми г- Янчев,
Уважаема г-жо Караджова,
Скъпи гости и ученици,
Уважаеми госпожи и господа родители, педагогически специалисти и служители,
Днес нашето училище, наред с още 255 училища, почита паметта на своя Патрон най –великият българин – Васил Левски. На този ден се навършват 143 години от гибелта на нашия Апостол на Свободата, но той продължава да живее в паметта на народа.
Броди и днес нашият Апостол, обикаля българските предели като един исполин на Свободата и Любовта, като една неизтребима Воля на Народовластие, като едно въплъщение на Нравственост. Неговият неповторим идеал за независима и силна България остава като безсмъртен зов от Вечността към потомците на освободена България. Обаятелната му личност, изтъкана от честност и кристална чистота,от неустрашима дързост, от нечувано хладнокръвие и същевременно пламенна любов към народа и угнетения човек, ни покоряват още от първия досег и ни кара да го призоваваме и до днес във всеки един труден период за родината ни. Тогава си припомняме, че свободата не се постига веднъж завинаги, а се отстоява ежедневно, защото и Радой Ралин казва, че „Свободата е като хляба. /Всеки ден се замесва,/изпича,изяжда. Свободата трябва всеки ден да е прясна, топла, сладка и достатъчна, за да я споделите с другите.“
Затова, въпреки днешния скептицизъм, е нужно да проявим оптимизма на Дякона Левски. Защото ако се научим да гледаме на настоящето през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмерим делата си, според неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си, няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими, защото всичко зависи от нас и е в нашите собствени ръце.
Защото, както казва Левски „времето е в нас и ние сме във времето, то нас променя, но и ние променяме времето…“

18.02.2016г.
Нина Пашова
/Директор на ОУ „Васил Левски“, гр. Златоград/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *