Откриване на новата 2018/2019 учебна година

 Скъпи гости и ученици,

    Уважаеми  госпожи и господа учители, служители и родители,

Добре дошли на  първият учебен ден. Днес  училището ни, обновено и освежено, отваря широко врати, за да посрещне с радост своите ученици. Ваканцията свърши, но това не бива да ни прави тъжни, защото започваме нещо ново. Обръщам се към всички с призива –  нека усмивките не слизат от лицата ни, нека сърцата ни да са отворени и толерантни към другия, за да можем с по-голяма лекота да посрещаме предизвикателствата на учебната година.

Скъпи ученици, ние, възрастните, вярваме във вашия потенциал. Можем само да заявим, че както и досега, ще вложим цялата си обич, знание и грижа, за  да подкрепим личностното израстване на всеки един от вас. Уважаеми родители и учители, знам че и през тази година ще покажем добро партньорство в името на това, нашите деца да са не само щастливи, умни и успешни, но и мислещи и отговорни бъдещи граждани на родината ни. Нека всеки ден с думи и пример показваме, че само ако спазваме правилата тук в училище, на пътя или вкъщи, ще постигнем трайно щастие и хармония и няма да ставаме свидетели на трагични случаи, в които един детски живот да бъде прекъснат пред очите на своите родители. Нека всеки ден се стараем да ставаме по-добри от вчера. Следващата история илюстрира точно това.

Един дядо разказвал на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. Той казал на момчето, че вътре във всеки от нас се борят два вълка.

 Единият е лош – той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, лъжата, фалшивата гордост и егоизмът, чувството  за превъзходство, че си повече от другите и че можеш да нарушаваш безнаказано правилата и реда.

Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благодарността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и обичта.

Внукът се замислил за момент и след това попитал дядо си:

– И кой вълк побеждава?

– Този, когото нахраниш. – отговорил дядото.

Посланието е очевидно – ако искаме нашите деца да са здрави,  да се учат успешно, трябва да възпитаваме в тях добродетели, да ги насочваме да хранят добрият вълк в себе си, за да бъде винаги победител. Несъмнено главната задача на училището е нашите ученици да усвояват знания и умения, които да ги направят отговорни и можещи граждани.

Скъпи петокласници, на вас ви предстои да се срещнете с новите си учители  и да изградите нов екип на класа. Сигурна съм, че ще се справите с лекота, защото ние, възрастните, ще ви подкрепяме.

Скъпи първокласници,  За вас днес е един от най-паметните дни в живота ви. След малко ще влезете в първата си класна стая при първите си учители, които ще ви научат да четете и пишете, както в тетрадките, така и в сърцата си.  Бъдете благословени! Учете се да бъдете внимателни, трудолюбиви и отговорни, за да се поздравим в края на  учебната година с високи учебни резултати и с прекрасни приятелства и спомени.

 

    Да ни е честита и спорна новата учебна 2018/2019 година! И нека Вярата, Надеждата, Любовта и Мъдростта са с нас!

17.09.2018г.

Нина Пашова

/Директор на ОУ „Васил Левски”, гр. Златоград/

 

   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *