Откриване на новата 2017-2018 учебна година

Когато на 15 септември –  първият учебен ден, човек види двора на училището ни с толкова много ученици, родители и учители, той се изпълва с оптимизъм и радост. Защото това е знак, че една от най-големите ценности в Златоград, е образованието на децата ни. Усмивките и цветовете в двора на ОУ „Васил Левски” носят послания за светло бъдеще и живот в Родопа планина. Тук е моментът да благодарим на всички вас, родители, защото знаем, че  вашите сърца бият силно и самоотвержено за детето ви,  че  посрещате всеки негов успех или предизвикателство  през учебната година с вълнение и отговорност! Ние, учителите, ви уверяваме, че ще търсим пътища, които може не всеки път да са леки, но всеки път ще водят детето ви, нашият ученик, към успешно бъдеще. Скъпи ученици, ние, възрастните, вярваме във вашия потенциал и затова сме заложили такива моменти в учебния ден, в които ще имате и усилен труд, но и време и форми, чрез които да се развивате като творчески и свободни личности. Можем само да заявим, че както и досега, ще вложим цялата си обич, знание и грижа, за  да подкрепим личностното израстване на всеки един от вас. Израстването е съпроводено с много трепети и с различни желания и стремежи. Често вие като ученици ще бъдете изправени пред избори – как да реагирате в дадена проблемна ситуация. Не всеки път има готови отговори, но има истории, от които можем да се учим. Следващата история илюстрира точно това.

Вървели двама приятели през пустинята. Изтощени от дългия преход и жестоката жега, в един момент започнали да спорят и се скарали. Вбесен, единият ударил другия. Той не му отвърнал, само написал върху пясъка: „Днес моят най-добър приятел ме удари.” Продължили да вървят и не след дълго стигнали до оазис, с водопад и бистро езеро, в което решили да се изкъпят. Внезапно, този, който преди това получил юмрук в лицето от приятеля си, започнал да потъва. Но другарят му го спасил. Тогава спасеният изсякъл надпис върху един камък: „Днес моят най-добър приятел ми спаси живота!” Другарят му го попитал:

– Когато те нараних, ти го написа върху пясъка. А сега пишеш върху камъка, макар че и тук има пясък. Защо?

– Когато някой ни обиди, трябва да напишем това върху пясъка, за да може ветровете да го изтрият после. Но когато някой ни направи добро, трябва да го изсечем върху камък, за да не може нищо и никой да го заличи!    Очевидно е посланието – ако искаме да сме живи и  здрави, и  да се учим успешно, трябва да не сме злопаметни и да съумяваме да си прощаваме. Несъмнено главната задача на училището е нашите ученици да усвояват знания и умения, които да ги направят отговорни и можещи граждани. В хода на образователния процес обаче основното ни предизвикателство е да изградим качествени човешки отношения между нас възрастните – учители и родители, между възрастен и дете, в името на това да подкрепим всеки ученик по пътя му към израстването му и към добрите взаимоотношения между него и другите ученици.

Скъпи петокласници, на вас ви предстои да се срещнете с новите си учители  и да изградите нов екип на клас. Сигурна съм, че ще се справите с лекота, защото ние, възрастните, ще ви подкрепяме.

 

Скъпи първокласници,  За вас днес е един от най-паметните дни в живота ви. След малко ще влезете в първата си класна стая при първия си учител, който ще ви научи да четете и пишете.  Бъдете благословени! Учете се да бъдете внимателни, трудолюбиви и отговорни, за да се поздравим в края на  учебната година с високи учебни резултати и с прекрасни приятелства и спомени.

Да ни е честита и спорна новата учебна 2017/2018 година! И нека Доброто и Обичта бъдат с нас!

15.09.2017г.

Нина Пашова/Директор на ОУ „Васил Левски”, гр. Златоград/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *