Откриване на новата 2015/2016 учебна година

Уважаеми г-н Областен управител, Уважаеми г-н Кмет, Скъпи гости, Уважаема г-жо Караджова – председател на УН, скъпи ученици, Госпожи и господа педагогически специалисти, служители и родители,

Днес е първият учебен ден на новата 2015/2016 учебна година. Един вълнуващ ден, изпълнен с аромата на отиващото си лято, с красотата на есенния вятър, с щастливите лица на нашите ученици и с приказната светлина в очите на първокласниците и на техните родители – мама, татко, баба, дядо.
Това е денят, в който ОУ „Васил Левски” отваря вратите си, за да може да се изгражда бъдещия живот на идните поколения, които да израснат като добри граждани на нашата родина България, на Европейския съюз и на света. Израстването е съпроводено и с много трепети, и с много страхове от предстоящите препятствия в образователно-възпитателния процес. Страховете са естествена проява, но трябва да знаем, че ако въпреки тях, проявяваме смелост, трудолюбие, отговорност и доверие в себе си и в училището, можем да постигаме успех дори, когато всички изглежда загубено. Защото ние, хората, имаме свободна воля и можем да избираме какво да правим и как да реагираме в трудна ситуация. Следващата история илюстрира точно това.
Един ден кобилата на един фермер паднала в кладенец. Тя плакала с часове, докато човекът се опитвал да намери начин да я извади. Най-накрая решил, че животното е старо, а и без това кладенецът трябвало да се затвори. Не си струвало кобилата да се изкарва. Затова той извикал съседите си и ги помолил да хвърлят заедно с него лопати с пръст в кладенеца. В началото, когато се осъзнала, кобилата се разплакала горчиво. Но не след дълго за всеобща изненада, се успокоила. След големите количества пръст, хвърлени в кладенеца, фермерът решил да погледне вътре и останал изумен от видяното. С всяка лопата пръст, хвърлена върху гърба на животното, то се отърсвало от нея и поемало крачка нагоре. Много скоро кобилата се била изкачила до върха на кладенеца и излязла от него.
Животът ще хвърля пръст и кал по всеки. Начинът да станем по-силни е да се отърсим и да поемем крачка нагоре. Всички изпитания, през които минаваме, са просто етапи. Можем да излезем дори от най-дълбокия кладенец, ако не се откажем и не спрем да се учим от трудностите.
Някъде прочетох, че успехът в живота не се мери по това какво си постигнал, а по това през колко трудности си преминал. В много случаи щастието е зад ъгъла. Онзи ъгъл, зад който ни е страх да погледнем. Но за да го направим не е необходимо да сме агресивни, а просто да обичаме живота и ученето. Защото животът е едно голямо училище.
Скъпи първокласници,
Бъдете благословени и се учете да бъдете дисциплинирани, отговорни, честни и смели, за да се поздравим отново в края на учебната годината с отлични учебни резултати.
Скъпи ученици, госпожи и господа, да ни е честита и спорна новата учебна 2015/2016 година! И нека Светлината бъде с нас!

15.09.2015г.
Нина Пашова
/Директор на ОУ „Васил Левски”, гр. Златоград/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *