Звезден свод от български народни празници

 На 21 април в двора на Взаимното училище –първото светско училище в южна България-беше  представен ученически фолклорен спектакъл „Звезден свод от български народни празници”.  Инициативата беше посветена на международния ден на книгата- 23 април и в изпълнение на Националната стратегия за преодоляване на неграмотността. Сценаристите на събитието-г-жа Нина  Пашова- Директор на ОУ”Васил Левски”гр. Златоград,  учителите г-жа Роска В. Пелтекова-преподавател но български език и литература,  г-жа Детелина Кафеджиева-начален учител и г-жа Лозана Вълчева-начален учител планираха и организираха събитието по начин, който трогна и вдъхнови всички присъстващи.
Участниците в програмата -ученици от 1, 2, 3, 4, 5 и 6 клас и техните ръководители изпъстриха поляната в двора на Взаимното училище с традиционни български носии. Приказната природа служеше за естествен декор, а шарената сянка на пролетно пременените дървета провокираше сетивата и духа. Г-жа Нина Пашова-Директор на ОУ”Васил Левски”-гр. Златоград поздрави гостите и участниците в събитието, което се превърна в истински празник на пролетта. Участниците представиха обичаи и традиции от фолклорния календар на България. Пред многобройната публика оживяха зимни коледарски празници, наричания за пролетта, лазарски танц, Великденски обичаи, Гергьовденски традиции. Най-малките ученици възродиха игри от времето на техните баби и дядовци. Фолклорният празник беше съпроводен от изпълнения на народни песни от учениците под ръководството на г-жа Нели Шъкова.
За хората и ръчениците благодарим на танцов състав „Изворче” при Образцово народно читалище „Просвета -1908“ с ръководител г-жа Даниела Тасева. Официално бе открита и постоянната експозиция за облеклото и бита на местните учители и ученици през Възраждането, която е организирана по инициатива на учениците от СИП- Краезнание – 5 клас с ръководител г-жа Ем. Кормова. Експозицията е разположена в сградата на Взаимното училище. Каним ви да я разгледате! Накрая на празника-и участници, и гости- извиха кръшно българско хоро и запечатаха в снимка приятните мигове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *