ЗАНЯТИЕ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА РОДИТЕЛИ – „РАЗХОДКА ИЗ ЕТНОГРАФСКИ АРЕАЛЕН КОМПЛЕКС“ ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС“ – ГРУПИ „ВИРТУАЛНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ – 1 И 2“

На 12.06.2017г. в Етнографския ареален комплекс – гр. Златоград се проведе извънкласна дейност по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1 с ученици от групи „Виртуални пътешествия – 1 и 2“. Посетен бе откритият наскоро музей на хайдутството и Дельо войвода. Занятието бе проведено от г-жа Елка Сариева и г-жа Бисера Ломска – родители на четвъртокласници. Първоначално те разказаха за старовремските дюкяни на традиционните занаяти, които могат да се видят в Етнографския ареален комплекс. След това бе разгледана уникалната експозиция в първата зала на музея на хайдутството и Дельо войвода. Двете родителки разказаха на децата за времето представено там и за едни от най-значимите и обичани войводи в българската история: Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко Войвода. След това показаха другия етаж на музея, който е посветен на легендарния златоградски герой Дельо войвода. Разказаха за интересни факти от неговия живот и дейност, такива каквито са известни от местния фолклор. Там учениците имаха възможност да разгледат автентично облекло, украса и въоръжение от времето на войводата от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Особено впечатлени бяха от пушката бойлия, чието дуло е колкото един човешки бой. Родителите разказаха какъв е начинът за леене на куршуми, тъй като легендата разказва, че Дельо е загинал, прострелян от специално излят сребърен куршум.
В края на занятието виртуалните пътешественици поднесоха цветя пред паметника на Дельо войвода в двора на музея и си направиха снимки.
Занятието приключи с връчване на Благодарствени писма на г-жа Бисера Ломска и г-жа Елка Сариева от ръководителите на групите г-жа Пехливанова и г-жа Кильова – Кирчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *